SISTEMA DIGESTIU
INTRODUCCIÓ
L’aparell
digestiu s’encarrega de transformar els aliments en substàncies senzilles (nutrients)
perquè les cèl·lules els puguin absorbir i també eliminar restes no digerides
(femta).
L'aparell digestiu es format per:
L'aparell digestiu es format per:
- Tub digestiu: Es un conducte de deu metres de longitud, format per la boca, la faringe, l'esòfag, l'estomac, l'intestí prim, l'intestí gros i l'anus.
- Glandules digestives: Són un conjunt de glàndules annexes que secreten diferents substàncies que són necessàries per descompondre els aliment. Són les glàndules salivals, el fetge i els pàncrees.
CAPES DEL TUB: (DE DINS A FORA)
- Mucosa: Es
la capa més interna, té glàndules que secreten el suc gàstric
- Muscular: Dos tipus, muscular circular i muscular longitudinal
- Serosa: Es la capa externa
A
tot el tub arriben vasos sanguinis i nervis, perquè arribin nutrients .
Tot
el tub té contracció involuntària excepte la boca, la faringe (epiglotis) i
anus.
CAVITAT BOCAL
La
boca està entre els llavis i l’inici de la faringe, per la part superior hi ha
el paladar i per la part lateral les galtes.
A
dins la boca trobem les dents i la llengua. A la boca s’hi tira la saliva,
SALIVA
Les
glàndules salivals, la llengua i les dents.
Hi
ha tres tipus de glàndules salivals que fabriquen la saliva, que és un suc
transparent que digereix els glúcids (digestió química).
LLENGUA
La
llengua detecta els gustos i barreja els aliments amb la saliva.
LES DENTS
Els
nens petits, només tenen 20 dents de llet i les persones grans 32.
Nom de les dents:
- Incisives: Tallar
- Canines: Esquinçar
- Premolars: Triturar i esquinçar
- Molars: Triturar
LA FARINGE
Comunica amb esòfag (uns 25 centímetres) , amb les vies respiratòries (laringe) i amb l’oïda mitjana (trompes d’Eustaqui). Per mantenir la pressió de l’aire de banda
a banda de la boca i l’orella. L’epiglotis tapa la laringe perquè l’aliment no
vagi al respiratori.
L’ESÒFAG
Comunica la faringe amb
l’estomac està situat entre la tràquea i la columna vertebral.
L'ESTOMAC
Té forma de jota i hi caben
2,5 litres. Té unes mides de 12 x 24 cm. Entren els aliments, s’hi estan 1
hora i mitja. Tenen la digestió química i mecànica. Peristaltisme es el
moviment que fa que el menjar es mogui a l’estomac. Aquest moviment es produeix
a la musculatura circular i longitudinal. El suc gàstric està format per aigua,
àcid clorhídric, pepsina (digerir proteïnes) i lipases gàstriques (digerir
lípids). El vol alimentari digerit a l’estomac s’anomena Quim.
PARTS DE L'INTESTÍ PRIM
Duodè,
jejú i l’ili. El duodè es curt (30 cm), al duodè arriba la secreció que bé del
fetge i del pàncrees.. Jejú, es més llargs uns 3 metres. L’ili es la part
final.
A
la part del duodè es completa la digestió química i s’obté un líquid anomenat
quil. En l’intestí es produeix l’absorció dels nutrients.
També,
conté les microvellositats de la capa interna de l’intestinal: augmenten la superfície d’absorció.
A l’intestí hi
han aquests sucs:
- Suc pancreàtic: digereix proteïnes i greixos, també acaba de trencar sucres (amilasa pancreàtica)
- Suc biliar: sobretot digereix greixos ( ho fabrica el fetge)
- Suc intestinal: prové dels sucs de l’estomac i acaba de trencar els sucres les proteïnes
Intestí
gruixut: colon
ascendent, colon transvers, colon descendent.
LES FUNCIONS
DIGESTIVES
Parts de
l’aparell digestiu
- La ingestió: Es l’entrada d’aliments al tub digestiu a través de la boca. Durant la ingestió els aliments són triturats per les dents i mesclats amb la saliva
- La digestió: És la transformació dels aliments en substancies més senzilles, anomenades nutrients perquè les cèl·lules els puguin aprofitar durant la digestió.
- Mecàniques: Consisteixen a tallar, triturar i mesclar els aliments. És duen a terme, principalment, a la boca i a l’estómac. Provoquen canvis físics en els aliments, com ara reduir-los de mite i mesclar-ne els components per facilitar les accions químiques
- Químiques: Consisteixen en la transformació dels aliments en compostos mes senzills gracies a l’acció de substancies que provoquen canvis químics
- L’absorció: És el procés per mitjà del qual els nutrients obtinguts en la digestió travessen part de la paret del tub digestiu fins els vasos sanguinis
- L’egestió: És l’eliminació a l’exterior de les substancies no dirigides o no aprofitables amb els aliments.
MALALTIES DE
L’APARELL DIGESTIU
Les causes de les malalties
de l’aparell digestiu són molt diverses. Algunes tenen els efectes perquè els
hi ve de família, i ni han que son causades per factors molt diversos, com ara
l’estrès el tabac o l’alcohol. La majoria de aquestes malalties es poden evitar
amb unes mesures de prevenció.
Algunes
malalties de l’aparell digestiu són les càries, la gastroenteritis i la cirrosi
hepàtica.
- La càries. És una malaltia infecciosa que la produeixen uns bacteris que afecta a les dents. Per evitar-ho s’ha de reduir el consum de dolços i raspallar-se bé i de la forma adequada les dents.
- El procés per raspallar-se les dents és el següent:
- Raspallar la superfície de davant amb moviments verticals.
- Raspallar les superfícies que masteguem tant les superiors com les inferiors.
- Raspallar la cara interna de les dents.
- Raspallar la llengua.
El restrenyiment. És un trastorn que dificulta
l’evacuació de la femta. Es causat per l’absorció excessiva d’aigua per
l’intestí gros, fet que origina una femta seva i dura.
- Les úlceres. Son ferides que s’obren les parets internes del tub digestiu. Es produeixen a l’estomac.
- La gastroenteritis. És una inflamació de les membranes internes que recobreixen l’estómac i l’intestí. És una infecció causada per un virus. Provoca vòmits, diarrees i malestar a l’abdomen.
- La cirrosi hepàtica. És una malaltia crònica que consisteix en una mort progressiva, i això fa que el fetge funcioni malament.
Restrenyiment:
Causa: dietes pobres en
fibres, estrès i absorció excessiva d’aigua. Mal de panxa
Símptomes: costa expulsar la
femta i es molt dura
Prevenció tractament: veure
molta aigua i una dieta bona en fibres
Gastroenteritis
Causa: infecció per un
bacteri o un virus
Símptomes: Inflamació de les
parets de l’estomac i l’intestí, vòmits, diarrea i malestar a l’estomac i a
vegades pot donar febre
Prevenció: prendre
medicaments que dongui el metge (antibiòtic) per bacteri o (antiviral) pel virus.
Dieta adequada. I rentar-se les mans després de cada àpat
Caries:
Causa: menjar molt sucre i
bacteris que es queden a la boca
Símptomes: mal de queixal,
s’inflamen les genives y la dent es torna negre. La dent es destrueix (trenca)
Prevenció: no menjar tants
dolços i rentar-se les dents després de cada àpat.
Ulceres: (gastroduodenal)
Causa: El bacteri que
es diu Helicolacter pylory(premi Nobel per Marshall).
Símptomes: molt mal de panxa
i sang a la femta. Ferides al tub digestiu, a la capa mucosa.
Prevenció: antibiòtic i no
fer exercici per millorar la circulació.
Cirrosi hepàtica
Causa :Consum excessiu d’alcohol, o
hepatitis B,C
Símptoma Mal de panxa, cansament, color de
la pell groc. Deteriorament progressiu
del fetge
Prevenció: no ingerir alcohol excessiu. Es necessita transplantament. Dieta adequada.
Prevenció: no ingerir alcohol excessiu. Es necessita transplantament. Dieta adequada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada